Kleiner Wonen

Woon je in een huurhuis van De Goede Woning, ben je 55+ en heb je wel eens het gevoel dat je huis te groot wordt?
Lees hieronder of je in aanmerking kunt komen voor het project 'Kleiner Wonen'.

Veel gevraagd over Kleiner Wonen

Wat is voorrang 'Kleiner Wonen'?

Algemeen

De regio Woonkeus Stedendriehoek wil de doorstroming in Apeldoorn bevorderen. Dit doen wij onder andere door woningzoekenden van 55 jaar en ouder voorrang te geven op (senioren)woningen. Dit heet de voorrang ‘Kleiner wonen’.

Hoe kom je in aanmerking voor 'Kleiner Wonen'?

Algemeen

Meld je bij onze klantenservice. Wij beoordelen jouw verzoek en zetten de voorrang in jouw inschrijving bij Woonkeus Stedendriehoek. Je kunt dan zelf naar een passende woning zoeken via de aanbodpagina op www.woonkeus-stedendriehoek.nl.

Met voorrang ‘Kleiner Wonen’ kun je met voorrang reageren op woningen die voor het project ‘Kleiner Wonen’ beschikbaar zijn. De corporaties beslissen welke woningen hiervoor in aanmerking komen en adverteren deze passende woningen (zonder trappen, maximaal 2 slaapkamers). Heeft de woning voorrang ‘Kleiner wonen’ dan zie je dit in de advertentie.

Welke voorwaarden gelden als ik in aanmerking wil komen voor Kleiner Wonen?

Algemeen

  1. Jij of je partner moet 55 jaar of ouder zijn. Er is geen sprake van meeverhuizende kinderen of familieleden.
  2. Je moet bij De Goede Woning huren en bij verhuizing een eengezinswoning achterlaten in de sociale huur. Het kan zijn dat je nu in een sociale huurwoning woont, maar dat de woning na je verhuizing wordt verkocht of in de vrije sector wordt verhuurd.
  3. Je moet ingeschreven staan bij Woonkeus Stedendriehoek.
  4. Je moet afhankelijk van de woning waarvoor je in aanmerking wilt komen voldoen aan eventuele voorwaarden (inkomen, huishoudgrootte en/of zorgindicatie).

Welke voorwaarden gelden voor mijn huidige woning als ik voor Kleiner Wonen in aanmerking wil komen?

Algemeen

Er komt een huurwoning met minimaal 3 slaapkamers in eigendom van een Apeldoornse woningcorporatie vrij door de verhuizing. Ook de bewoners van woningen, die oorspronkelijk 3 slaapkamers hadden, maar waarvan 2 slaapkamers zijn samengevoegd komen voor de regeling in aanmerking.

Welke voorwaarden gelden voor de nieuwe woning waar ik naartoe wil verhuizen?

Algemeen

Je verhuist naar een “0” tredenhuurwoning met maximaal 2 slaapkamers van een woningcorporatie in Apeldoorn. Ook de woningen van Habion en Woonzorg Nederland komen hiervoor in aanmerking.

Moet ik ingeschreven zijn bij de Woonkeus Stedendriehoek om in aanmerking te komen voor Kleiner Wonen?

Algemeen

Ja, voor het project Kleiner Wonen moet je zijn ingeschreven bij Woonkeus Stedendriehoek.

Wat zijn de voordelen van Kleiner Wonen?

Algemeen

  • Dit zijn de voordelen:
    Voorrang ten opzichte van reguliere woningzoekenden. Andere vormen van voorrang gaan boven de Kleiner Wonen voorrang, te weten urgentie, zorgindicatie en lokale binding. Bij interesse van meerdere kandidaten, die via Kleiner Wonen voorrang krijgen, gaat de bewoner met de langste inschrijfduur voor;
  • Huurkorting wordt berekend over de kale huurprijs. Deze bedraagt maximaal € 100 per maand en de nieuwe huurprijs is minimaal gelijk aan de huidige huurprijs;
  • Advies en ondersteuning door de woningcorporatie en de provinciale verhuiscoach Apeldoorn;
  • Ondersteuning bij de aanvraag voor een verhuiskostenvergoeding van € 2.000 bij de provincie Gelderland.

Let op: mensen komen alleen in aanmerking voor de verhuisvergoeding als aan alle voorwaarden is voldaan. Er zijn enkele kleine verschillen tussen meedoen met Kleiner Wonen en het verkrijgen van de subsidie van de provincie. De verhuiscoach helpt mensen bij het aanvragen van de subsidie.

Wat kan de verhuiscoach Kleiner Wonen voor mij doen?

Algemeen

Samen met jou kijkt de verhuiscoach wat een passend nieuw thuis kan worden en wat daarvoor nodig is. We kijken wat je zelf kunt doen en wie jou kan helpen, bijvoorbeeld familie, vrienden of buren. Waar nodig en waar mogelijk biedt de verhuiscoach aanvullende hulp. Goed om te weten: je bent tot niets verplicht, het gaat erom dat je prettig woont. In je huidige huis of in een ander huis als dat beter past. 

Hoe kom ik in contact met de verhuiscoach Kleiner Wonen?

Algemeen

Stuur gerust een email via verhuiscoach@gelderland.nl voor een kennismaking met verhuiscoach Marien Schrijner. De verhuiscoach bespreekt met jou wat jouw woonwensen zijn en helpt bij de zoektocht naar een huis dat bij jou past. Ook je kinderen of een vriend(in) zijn welkom bij dit gesprek.