Vragen en antwoorden brief stookkosten

Heb je van ons een brief ontvangen over je nieuwe voorschot vanaf januari en heb je daar vragen over?
Op deze pagina vind je meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat houdt de Wet Tijdelijke Tegemoetkoming Blokverwarming (TTB) in?
Voor mensen met een eigen gas- en stroomaansluiting was er in 2023 een prijsplafond. Daardoor betaalde de overheid mee met de stroom en gas. Natuurlijk hadden ook mensen met blokverwarming (een gezamenlijke verwarming) last van de gestegen prijzen. Daarom is de TTB bedacht. Daarmee betaalt de overheid mee aan het gas dat mensen met blokverwarming gebruiken. De TTB gold alleen in 2023 en stopt in 2024.

Ik heb geen TTB vergoeding ontvangen, hoe zit dat?
De TTB vergoeding die de overheid uitkeert voor onze huurders met blokverwarming wordt op de rekening van De Goede Woning gestort (wij hebben dit nog niet ontvangen). Wij weten hoe hoog het bedrag is en hebben hier alvast rekening mee gehouden in het voorschot dat je in 2023 betaalde voor stookkosten.

Waarom wordt mijn voorschot per 1 januari 2024 aangepast?
De TTB vergoeding stopt per 1 januari 2024. De overheid betaalt in 2024 dus niet meer mee aan de kosten voor gas. Om te voorkomen dat je bij de afrekening 2024 veel moet bijbetalen (of juist veel terugkrijgt) hebben wij gekeken naar een voorschot dat zo goed mogelijk uitkomt. Daarom hebben wij het voorschot opnieuw berekend en aangepast. Bij sommige mensen wordt het voorschot hoger, bij anderen juist lager. Dat heeft te maken met het gasverbruik (hoe vaak en hoe hoog de verwarming aanstaat).

 Hoe is het voorschot berekend?
Wij kijken daarvoor naar je verbruik in 2021 en 2022 (als je er toen al woonde), het verbruik van 2023 is nog niet bekend. We schatten het voorschot dus in met het verbruik én met de prijs van gas in 2024. Als je pas net huurt, dan rekenen we met een gemiddeld voorschot omdat we dan nog niet kunnen zien wat je hebt verbruikt.

Mijn voorschot blijft hetzelfde of is maar een beetje aangepast. Klopt dit wel?
Ja, dat kan. De tegemoetkoming van de TTB is er niet meer. Maar gas is ook goedkoper geworden. Het kan zijn dat dit tegen elkaar wegvalt en het voorschot dus hetzelfde blijft of maar een klein beetje verandert. Dat kan bij iedereen anders zijn omdat het afhangt van het gasverbruik (hoe vaak en hoe hoog de verwarming aanstaat).

Hoe kan het dat mijn voorschot daalt, terwijl de vergoeding van de overheid stopt?
Als je maar weinig gas gebruikt, dan was het TTB bedrag ook laag. En dan merk je er dus minder van dat de TTB stopt, maar heb je wel het voordeel dat het gas goedkoper is geworden. Dan wordt je voorschot dus lager dan eerst – ook nu de TTB  stopt.

Ik wil mijn voorschot aanpassen, kan dat?
Dat kan, maar binnen bepaalde grenzen. We willen namelijk zo goed mogelijk voorkomen dat je bij de eindafrekening (veel) moet bijbetalen of terugkrijgt. Wil je toch je voorschot aanpassen? Stuur dan een bericht via het contactformulier op deze website, Zet daarin je naam en adres en natuurlijk ook het voorschotbedrag. Dan kunnen wij beoordelen of wij hiermee akkoord gaan.

Wanneer ontvang ik de eindafrekening voor 2023?
Dat duurt altijd even omdat we moeten wachten op de rekeningen en informatie die we ontvangen van de energieleveranciers. Daarom ontvang je de afrekening van 2023 rond juli 2024.