Ventileren

Voor een fijn leefklimaat is het belangrijk om je huis op de juiste temperatuur te houden met de juiste luchtvochtigheid. Hier lees je alles over verwarmen en ventileren.

Veel gevraagd over Ventileren

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

Je hoeft niet 24 uur per dag je ramen helemaal open te zetten, 20 minuten is voldoende.

Er zijn ook andere manieren om goed te ventileren:

  • laat ventilatieroosters in de ramen altijd een stukje open;
  • zet klapraam of draaikiepraam op een kiertje;
  • als de woning voorzien is van een mechanisch ventilatiesysteem, zorg dat deze altijd aan staat. Zet deze bij visite, douchen of koken op de hoogste stand;
  • zet vooral ook de verwarming aan als het koud is.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Ventileren is belangrijk om schimmel en ongezonde lucht in je woning te voorkomen.

Ik heb last van schimmel in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Om schimmelgroei te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat ruimtes en wanden niet voor langere tijd vochtig blijven. Zorg voor goede ventilatie in de woning en voorkom vocht aan ramen, muren en deuren. Wanneer schimmelgroei toch voorkomt kun je zelf maatregelen treffen.

Meng 1 kop zilversoda en 2 kopjes heet water en dep de door schimmel aangetaste plekken met een spons. Als het neit in één keer werkt kun je deze behandeling enkele keren herhalen. Gebruik schoonmaakhandschoenen.

Zeer hardnekkige schimmels kun je ook schoonmaken met een schimmelverwijderings-product, zoals HG schimmel of een vocht- en weerplekken reiniger. Lees de gebruiksaanwijzing voor verdere instructies hoe je het product moet gebruiken.

Wat doen jullie bij schimmel en/of vocht in de woning?

Algemeen

Heb je meer vragen over schimmel en/of vocht in de woning? Neem contact met ons op via dit Contactformulier. Wij maken dan een afspraak voor je met de technisch woonconsulent. Hij of zij komt bij je thuis om de mogelijke oorzaak op te sporen en samen met jou een oplossing te vinden.

Ik heb last van droge lucht in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Je kunt waterbakjes (aan radiatoren) ophangen en planten neerzetten kan ook helpen.

Als ik mijn woning ventileer, heeft dit dan invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Een vochtige woning is veel moeilijker te verwarmen en kost dus meer energie. Zet daarom de verwarming overdag niet lager dan 17 graden Celsius. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als je goed ventileert voer je vocht af en daardoor gebruik je minder energie en dat scheelt geld.
Zet voor het slapengaan de verwarming niet lager dan 15 graden Celsius en zet je slaapkamerraam op een kier.