Medehuurderschap en inwoning

Een medehuurder heeft dezelfde rechten én plichten als de hoofdhuurder. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je automatisch medehuurder. In andere gevallen spreken we van inwoning.

Medehuurderschap aanvragen
Je kunt medehuurderschap aanvragen als je meer dan 2 jaar samenwoont en samen alles betaalt en regelt voor het huis.

Inwonen
Je mag vaak ook iemand bij je laten inwonen. Iemand die bij je inwoont, staat niet op het huurcontract en mag ook niet in de woning blijven als je vertrekt. Vraag ons wel eerst om toestemming voordat er iemand bij je intrekt. We willen bijvoorbeeld voorkomen dat er te veel mensen in één huis wonen.

Veel gevraagd over Medehuurderschap en inwoning

Wanneer ben ik medehuurder?

Algemeen

Als je samen met iemand het huurcontract ondertekent, ben je allebei huurder. Er is sprake van een hoofdhuurder en een medehuurder. Echtgenoten en geregistreerde partners van een huurder zijn automatisch medehuurder. Met een samenlevingscontract ben je dat niet. Bij medehuur wonen huurder en medehuurder in de woning die zij samen huren.

Kan mijn kind medehuurder worden?

Algemeen

Nee, kinderen die bij hun ouder(s) inwonen kunnen volgens het huurrecht geen medehuurder worden.

Ik ben een inwonend kind en mijn vader/moeder is overleden. Het huurcontract staat op zijn/haar naam. Wat kan ik doen?

Algemeen

Gecondoleerd met het overlijden van je ouder.

Wij bespreken de situatie graag persoonlijk met je. Neem je contact met ons op?

Kan ik als mantelzorger medehuurder worden?

Algemeen

Je kunt medehuurder worden als je minimaal 2 jaar bij de gemeente samen staat ingeschreven op het adres. Ook vragen we je om te laten zien dat je samen een duurzame huishouding hebt. Dit betekent dat je relatie voor langere duur is en dat je samen alle kosten voor de huishouding deelt. Je kunt een verzoek tot medehuurderschap doen door dit formulier in te vullen: contract wijzigen.

Mijn partner en ik zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Kan ik medehuurder worden?

Algemeen

Je kunt medehuurder worden als je minimaal 2 jaar bij de gemeente samen staat ingeschreven op het adres. We vragen je wel om te laten zien dat je samen een duurzame huishouding hebt. Dit betekent dat je relatie voor langere duur is en dat je samen alle kosten voor de huishouding deelt. Je kunt een verzoek tot medehuurderschap doen door dit formulier in te vullen: contract wijzigen.

Willen jullie het weten als er iemand bij mij komt inwonen?

Algemeen

Ja, laat ons dit weten. Je mag namelijk alleen iemand in laten wonen met onze toestemming. Inwoners zijn geen huurders en kunnen dat ook niet worden. De hoofdhuurder blijft verantwoordelijk voor de woning en wat er in de woning gebeurt. Je kunt de inwoning doorgeven via inwoning aanvragen.

Heeft inwoning invloed op mijn huurtoeslag?

Algemeen

Ja, dat kan. De inwoner moet zich op jouw adres inschrijven bij de gemeente. Dit kan invloed hebben op de huurtoeslag. Geef inwoning daarom ook door aan de belastingdienst: www.belastingdienst.nl

Ik woon bij iemand in. Kan ik huurder worden als de hoofdbewoner vertrekt of overlijdt?

Algemeen

Nee, als inwoner heb je geen recht om in de woning te blijven.