Overlast

Overlast zit 'm vaak in kleine dingen: muziek die te hard staat, een hond die vaak blaft of rondslingerende spullen. Vaak hebben mensen niet door dat ze overlast veroorzaken. Daarom is het belangrijk om met elkaar te praten. Heb je je buren nog niet verteld waar je last van hebt? Dan vragen we je om dit eerst te doen. Leg rustig jouw kant van het verhaal uit en luister naar de ander. Kom je er samen niet uit? Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen.

Veel gevraagd over Overlast

Wat kan ik doen als ik problemen heb met mijn buren?

Algemeen

Als jouw buren overlast veroorzaken, bedenk dan eerst rustig waar je werkelijk last van hebt.

  • WAT irriteert je precies?
  • WANNEER doet het zich voor? Is het op een bepaald tijdstip?
  • HOE VAAK doet het zich voor?

Ga met degene waar je overlast van hebt rustig en open in gesprek. Vaak hebben mensen niet door dat ze overlast veroorzaken. Kijk voor tips op www.problemenmetjeburen.nl. Vaak leidt dit tot een gezamenlijke oplossing.

Wanneer je voor je gevoel alles gedaan hebt om het probleem op te lossen, dan kun je een melding maken via overlast melden.

Wat is overlast?

Algemeen

Wanneer het gedrag van buren in en om de woning regelmatig het woonplezier van anderen stoort en/of hun veiligheid in de weg staat spreken we van overlast. Als het gedrag van iemand je af en toe stoort spreken we niet van overlast.

Wat kan ik doen als ik het lastig vind om alleen met mijn buren in gesprek te gaan?

Algemeen

Wanneer je hulp nodig hebt om met je buren in gesprek te gaan, vraag dan ondersteuning aan Buurtbemiddeling via www.buurtbemiddeling.nu

Mag ik overlast anoniem melden?

Algemeen

Nee, anonieme meldingen nemen we niet in behandeling.

Kan ik een overlastklacht melden als ik niet weet wie de overlast veroorzaakt?

Algemeen

Om een overlastklacht in behandeling te nemen, hebben wij een adres nodig van de veroorzaker. Weet je niet vanuit welke woning de overlast wordt veroorzaakt? Informeer dan eens bij anderen of zij hetzelfde ervaren. Doe dit zorgvuldig, het is niet de bedoeling dat er een burenruzie tussen bewoners ontstaat.

Wat doen jullie nadat ik overlast heb gemeld?

Algemeen

We nemen eerst contact op met de melder. We bespreken de melding en overleggen wat hieraan gedaan kan worden. Eerst willen we weten of je er zelf al wat aan hebt gedaan.

Wat doet De Goede Woning bij overlast?

Algemeen

Dat is afhankelijk van de situatie. We kunnen:
- een bemiddelingsgesprek organiseren;
- een geluidscheck uitvoeren;
- andere organisaties betrekken zoals buurtbemiddeling, politiehulpverlening;
- individueel advies geven.

In extreme situaties waarbij alle inspanningen niet hebben geleid tot een passende oplossing, kunnen we een juridische procedure starten. Dat heeft alleen zin als er een gedegen dossier is opgebouwd. Onze ervaring is dat hiervoor actieve medewerking van buren nodig is. Denk hierbij aan schriftelijke meldingen, logboekregistraties, aanwezigheid van buren in de rechtszaak enz.

Benieuwd hoe we in de gemeente Apeldoorn omgaan met ernstige woonoverlast en de uitwisseling van gegevens? Kijk dan hier.

Hoe meld ik overlast?

Algemeen

Meld overlast via overlast melden. Wij onderzoeken of er juridisch sprake van overlast is en passen het principe van hoor en wederhoor toe. Dit betekent dat wij het verhaal van degene die overlast veroorzaakt ook willen horen.

Ook kun je gebruik maken van buurtbemiddeling in Apeldoorn. Bezoek hiervoor www.buurtbemiddeling.nu.

Anonieme meldingen nemen wij niet in behandeling.

Ik maak me zorgen om één van mijn buurtbewoners. Kan ik dit bij jullie melden?

Algemeen

Je kunt deze zorgen bij ons melden. Je kunt het ook melden bij de www.apeldoorn.nl of via www.veiligthuis.nl.

Wat kan ik doen bij klachten over mijn woonomgeving of het openbare terrein?

Algemeen

Voor klachten over jouw woonomgeving en milieuvervuiling op het openbaar terrein van de gemeente Apeldoorn kun je contact opnemen met de Buitenlijn van de gemeente Apeldoorn via telefoonnummer 14055 (gratis). De Buitenlijn is bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. Voor klachten over het terrein van De Goede Woning kun je contact opnemen met de

buurtbeheerder

.

Er ligt veel afval of grofvuil in de buurt van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Het ligt eraan waar dit afval ligt. Wanneer je aan kunt geven waar het ligt, kijken wij of het op onze grond ligt of op grond van de gemeente. De gemeente kan namelijk op hun grond handhavend optreden. Zij zoeken dan uit van wie het afval is en maken proces verbaal op.

Er zit graffiti op de muren van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Je kunt dit melden via dit Contactformulier. Wij zorgen er dan voor dat het weer schoongemaakt wordt.

Ik woon in een koopwoning en ik ervaar overlast van een huurder van jullie. Kan ik de overlast bij jullie melden?

Algemeen

Meld de overlast eerst zelf bij je buren en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Je kunt de overlast daarna melden bij Buurtbemiddeling via www.buurtbemiddeling.nu of bij De Goede Woning via overlast melden.

Ik woon in een huurwoning van jullie en ik ervaar overlast van mijn buren in een koopwoning. Kan ik de overlast bij jullie melden?

Algemeen

Meld de overlast eerst zelf bij je buren en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Wil je hier hulp bij? Dan kun je ook contact opnemen met Buurtbemiddeling via www.buurtbemiddeling.nu of contact opnemen met de gemeente via www.apeldoorn.nl.

Ik heb de geluidsoverlast met mijn buren besproken maar de situatie is niet verbeterd. Kunnen jullie helpen?

Algemeen

Dat is vervelend! Je kunt de overlast bij ons melden via overlast melden. Wij nemen contact met je op om de situatie te bespreken.

Wat kan ik doen bij ernstige overlast?

Algemeen

Bij ernstige overlast zoals geluidsoverlast buiten kantoortijden of strafbare feiten zoals diefstal, drugshandel of (lichamelijk) geweld is het verstandig de politie in te schakelen, telefoonnummer 0900 8844. Je kan hen vragen langs te komen of de melding vast te leggen bij de politie.

Ik denk dat er hennepkwekerij in een woning in mijn buurt zit. Wat kan ik doen?

Algemeen

Meld het bij de politie als je denkt dat er een hennepkwekerij bij jou in de buurt zit. Dit kan ook anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken in een woning?

Algemeen

Wanneer de politie ontdekt dat er drugs gehandeld wordt in een woning, geven zij dit aan ons door. Dit kan gevolgen hebben voor het huurcontract. Een huurder kan hierdoor de woning verliezen.

Ik heb problemen met mijn kamergenoot, wat kan De Goede Woning doen?

Algemeen

Bij overlast (het niet nakomen van de Algemene Huurvoorwaarden) volg je de overlastprocedure (zelf aanspreken, schriftelijk melden etc.). Voor bemiddeling kan je terecht bij Buurtbemiddeling. Ook De Goede Woning kan in overleg onderling bemiddelen.

Kamerbewoning is geven en nemen. Bij problemen regelt De Goede Woning geen andere (zelfstandige) woning!