Tekstgrootte:

Wonen in een woongroep: iets voor u?

28/11/2019

Vindt u dat de plek waar u woont vooral gezellig moet zijn? Dan kunt u kiezen voor een woongroep. Daar bent u nooit alleen en is hulp altijd binnen handbereik. Bovendien kunnen u en uw medebewoners elkaar op allerlei manieren steunen.

De Goede Woning heeft drie van dit soort woonvormen. Welke voor u het meest geschikt is? Dat kunt u het beste zelf beoordelen aan de hand van de volgende korte beschrijvingen.

Appartementencomplex Westerzande

Westerzande is een fraai complex met 30 appartementen aan de rand van het centrum. De woningen hebben 2 slaapkamers, een woonkamer met toegang tot balkon, een apart gedeelte voor de keuken en een eigen berging. Westerzande is vooral bedoeld voor huurders van 50 tot 75 jaar. De woongroep kenmerkt zich door een warme saamhorigheid onder de bewoners, maar wel met veel ruimte voor privacy en vrijheid. Bewoners met dezelfde interesses gaan geregeld met elkaar op pad. In de ontmoetingsruimte ‘Trefpunt’ worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals gezamenlijk dineren, spelavonden en bingo; zeer divers en geheel vrijblijvend. Ook zijn er mogelijkheden om deze ruimte te gebruiken voor bijvoorbeeld verjaardagen. Voor meer informatie: www.degoedewoning.nl/wsw.

Apeldoornse vereniging voor woon-/werkgemeenschap van ouderen (A.V.W.O.)

Deze woongemeenschap aan de Pallietergaarde 232 (in de wijk De Maten) bestaat uit 40 sociale huurwoningen en een verenigingsgebouw. Het accent van het wonen binnen deze gemeenschap ligt op onderling hulpbetoon. Deelname aan de gezamenlijke activiteiten is vrijwillig. De A.V.W.O. en De Goede Woning hebben een samenwerkingsovereenkomst. De woningen zijn eigendom van De Goede Woning en de huurders hebben dan ook een huurovereenkomst met ons. Woningen in deze woongemeenschap worden verhuurd op voordracht van het bestuur van de vereniging. Voor meer informatie: www.degoedewoning.nl/avwo.

Woongroep 2000

Stichting Apeldoornse Woongroep 2000 is een ouderinitiatief voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Een plek die ze zelf kunnen helpen vormgeven en waar ze kunnen wonen met andere jongeren die ze kennen. Voor deze woongroep heeft De Goede Woning twee woonblokken aan de Radiumweg beschikbaar gesteld, met 14 kleinschalige appartementen en één gemeenschappelijke ruimte. De collectief ingekochte zorg wordt geleverd door PGVZ en er is sprake van gedeelde zorg en begeleiding. Niet alleen in de individuele appartementen maar ook in de gezamenlijke huiskamer, waar onder andere de maaltijden worden genuttigd en activiteiten zich afspelen. Voor meer informatie: www.woongroep2000.nl.