Tekstgrootte:

Wist u dat?

21/10/2019

U zelf veranderingen kunt aanbrengen in uw huurwoning en de meeste kunnen blijven zitten bij het verlaten van de woning? Bij ingrijpende veranderingen vraagt u vooraf schriftelijk toestemming aan.

 

Het is wettelijk geregeld dat huurders wijzigingen in de woning mogen aanbrengen. Vele veranderingen zijn mogelijk en de meeste kunnen bij het verlaten van de woning blijven zitten. De Technisch Woonconsulent beoordeelt dit.

Geen toestemming vragen

Veranderingen die u kunt aanbrengen zonder toestemming te vragen zijn zaken die u over het algemeen vrij eenvoudig weer uit de woning kunt halen zonder dat de woning beschadigd wordt. U kunt hierbij denken aan zachte vloerbedekking, gordijnen en losse kasten. Als u twijfelt, neem dan contact op met een Technisch Woonconsulent. Zij hebben telefonisch spreekuur van 8.00 tot 10.00 uur.

Wel toestemming vragen

Voor grote veranderingen die niet eenvoudig, zonder beschadiging aan de woning, zijn te verwijderen moet u wel schriftelijk toestemming vragen. U kunt hierbij denken aan een dakraam, keukeninrichting, douchecabine, ander tegelwerk, stopcontacten of plavuizen. Voor veranderingen aan de buitenzijde van de woning gelden extra eisen in verband met de uitstraling naar de woonomgeving. Mocht u twijfelen of de klus uitgevoerd mag worden, dan kunt u contact opnemen met de Technisch Woonconsulent.

Hoe toestemming vragen?

Als u een grote verandering wilt aanbrengen, maakt u een afspraak met de Technisch Woonconsulent. U vraagt schriftelijke toestemming met het “Aanvraagformulier zelf klussen in huis”. Als u toestemming krijgt, geven wij ook aan onder welke voorwaarden.

Wanneer geeft De Goede Woning toestemming?

Voor wij toestemming geven, wordt uw aanvraag op een aantal zaken beoordeeld:

  • de verandering levert geen waardevermindering van de woning op
  • de woning blijft ook in de toekomst goed verhuurbaar
  • de verandering is veilig (voorschriften van nutsbedrijven, overheid e.d.)
  • de verandering heeft geen schadelijk gevolg voor de constructie van de woning
  • de verandering wordt met materialen gemaakt die van goede kwaliteit zijn
  • de verandering wordt volgens wettige regels aangebracht (bouwvergunning e.d.)

Onderhoud en Verzekeringen!

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan veranderingen die u zelf heeft uitgevoerd. Eventueel voorkomende risico’s en kosten, financieel of bouwkundig, zijn voor uw eigen rekening. De Goede Woning heeft al haar woningen verzekerd tegen brand- en stormschade. Uw inboedel en de door u aangebrachte veranderingen vallen daar niet onder. Het is dus belangrijk dat u zelf uw inboedel en de door u aangebrachte veranderingen verzekert tegen schade.

Als u lid bent van ons servicefonds is het goed om te weten dat onderhoud aan uw zelf aangebrachte veranderingen hier niet onder valt. Als u zelf iets verandert aan de woning en dit voldoet aan onze kwaliteitseisen, dan repareren wij dit volgens de standaardnorm. Als u bijvoorbeeld een bijzondere kraan heeft aangebracht die stuk gaat, dan vervangen wij deze door een kraan die standaard wordt geplaatst.

Wat gebeurt er bij een verhuizing?

Bij het verlaten van de woning, bent u altijd vrij de door u aangebrachte verandering weer mee te nemen, zolang u de woning in goede staat achterlaat. Houdt u er echter wel rekening mee dat u een gelijkwaardige voorziening moet terugplaatsen. Neemt u bijvoorbeeld uw inbouwkeuken mee als u gaat verhuizen, dan verwachten wij van u dat u een keuken terugplaatst, gelijkwaardig aan de oorspronkelijke keuken. Als u de zelf aangebrachte verandering liever wilt achterlaten in uw woning mag dit, als u hiervoor toestemming van ons heeft en de verandering in veilige en goede staat is.