Tekstgrootte:

Voortuin verhalen

14/05/2012

‘Verhalen vanuit de voortuin’ Op 11, 12 en 13 mei speelden bewoners van het Sprengendorp een drietal verhaalvoorstellingen vanuit de voortuin. Deze voorstellingen waren in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van het Sprengendorp. Op 18, 19 en 20 mei worden de voorstellingen nog een keer gespeeld voor overige bewoners uit Apeldoorn. Het project ‘Sprengendorp presenteert HUIS’ was een samenwerking van community art kunstenaar Françoise Braun en het centrum voor kunsteducatie Markant, uitgevoerd in opdracht van wooncorporatie De Goede Woning.

Het project was tot stand gekomen na een intensieve brainstorm met een aantal bewoners over het Sprengendorp. Daarbij bleek het dorp vol verhalen te zitten: persoonlijke verhalen die een beeld geven van het Sprengendorp, soms een tijdsbeeld zijn van Apeldoorn en soms ook een stukje wereldgeschiedenis in zich hebben. Vanuit deze verhalen was het project ontwikkeld en gepresenteerd aan de bewoners. Hieruit waren de vertelvoorstellingen ontstaan.

Het verhaal
Zittend in hun eigen voortuin, vertelden de bewoners de verhalen die het leven in het Sprengendorp van 1923 tot nu verbeelden. Tijdens de voorstellingen werd het publiek daarbij op ludieke wijze van de ene voortuin naar de andere voortuin mee genomen. Er waren drie verschillende vertel voorstellingen van ongeveer 1,5 uur gemaakt. Deze vormden samen het verhaal van Sprengendorp. Volgens bewoners en wooncorporatie De Goede Woning een geschiedenisverhaal van de buurt dat behouden moet blijven.