Tekstgrootte:

Tips voor een leuke Kerst

09/12/2019

Krap bij kas en toch een flitsend kerstdiner op tafel zetten? Of een mooi cadeau onder de kerstboom leggen? Geen geld om nieuwe versiering te kopen, maar wel een feestelijk huis willen?  En dan ook nog die kerstboom die je koopt om er vervolgens maar 3 weken van te mogen genieten.. Kerst is nou niet bepaald een goedkope aangelegenheid, maar met deze tips helpen we je een beetje op weg.

Diner

Voor 20 euro. Een lekker kerstdiner kun je prima voor maar 20 euro maken. Even googelen en je hebt zo verschillende opties voor een heerlijk kerstdiner on a budget. Wat ook helpt, geen vlees eten. Vlees is toch vaak wat duur en van groentes kun je ook een heerlijk kerstdiner maken. En het is ook nog eens een stuk duurzamer!

Met restjes. Toch uitgebreid gekookt op Eerste Kerstdag? Dan blijven er altijd wel restjes over. Nog een halve pan soep, een half opgegeten groenteschotel en nog wat gevulde eitjes over? Prima. Die kun je op Tweede Kerstdag gewoon weer opwarmen en een tweede heerlijk kerstdiner van maken.

Met wat je al in de kast hebt. Kijk eens wat je nog in de kast hebt liggen. Vaak heb je zoveel dat nog liggen dat je nog prima een hele hoop kunt gebruiken voor een heerlijk kerstdiner. Dan is het alleen nog maar een kwestie van een aantal producten erbij kopen. Gourmetten met restjes kan natuurlijk ook goed. Van eieren die je nog ergens verstopt had liggen maak je heerlijke omeletjes, van een potje kikkererwten maak je een humus, en een pot sperziebonen verwerk  je in een heerlijke wok schotel.

Koekjes. Die bak je zelf met een aantal basis ingredienten (ei, boter, basterdsuiker en bloem). Hoe meer je er bakt, hoe goedkoper je uit bent.
Je kan het natuurlijk ook zo regelen dat al je gasten wat meenemen voor op tafel.
 
Versiering

Hergebruik.  Dat is natuurlijk het best. Wat heb je nog op zolder liggen van vorig jaar? Misschien heb je in al die jaren al onbewust zo veel ballen en slingers gekocht dat je nu ruime keus hebt om weer een gezellige kerstsfeer te creëren, maar weet je dat even niet meer.

Kringloop. In de kringloop of tweedehandswinkel vind je de meest unieke kerstballen, de mooiste kerstlampjes en de meest glamoureuze kerstslingers.

Peerby. Kijk eens op Peerby en leen (kerst)spullen van mensen uit je buurt.

Ga het bos in. Ga opzoek naar mooie dennenappels (of kastanjes) en hang die in de boom. Hulst vind je ook op veel plekken in de stad. Dat doet het ook goed met kerst.
 
Kerstboom

Langdurig plezier. Als je nou éénmaal een kerstboom koopt en hem na kerst netjes in je tuin plant, kun je hem elk jaar weer opnieuw gebruiken. Zo wordt het echt jou eigen en unieke kerstboom.  Hoe langer de boom leeft hoe goedkoper voor jou en hoe duurzamer voor de wereld.

Met lichtjes. Je hoeft geen dure boom te kopen. Je kan ook een mooie kerstboom maken van lampjes of takjes op de muur bijvoorbeeld.
 
Cadeaus

Geen grote cadeaus. Eerder bijvoorbeeld een mooi gedicht of je spreekt af dat iedereen een mooi plantje moet kopen als cadeau. Niet te duur en (met een beetje zorg) jarenlang plezier van!

Wederom de kringloop. Heel simpel en net zo leuk: Iedereen moet zijn cadeautjes van de kringloop halen. Met een beetje goed zoeken vind je voor iedereen wel iets dat past.

Het witte olifantenspel. Ken je dit spel al? Iedereen neemt een cadeautje mee die diegene vorig jaar met kerst of sinterklaas had gekregen maar eigenlijk niet zo leuk vond.
 
Entertainment

Bordspelletjes. In plaats van naar een voorstelling of de film gaan kun je ook knus gezellig thuis spelletjes gaan spelen. Kost niks en even leuk, zo niet leuker dan om door de kou naar de bioscoop te moeten gaan. Dit geldt natuurlijk ook voor puzzelen met de hele familie, of wandelen.
 
Kerstoutfit

Huren of lenen. Je mooiste kerstoutfit huur je of leen je. Niks geen nieuwe jurk voor zoveel euro’s. Nee, ook geen prijzig pak. Huren en lenen is helemaal oké en budgetvriendelijk. En je ziet er nog steeds op en top uit.