Tekstgrootte:

Schulden eerder in zicht door samenwerking met de Stadsbank

08/01/2016

De Stadsbank van de gemeente Apeldoorn heeft afspraken gemaakt met de woningcorporaties om huurders met schulden eerder te signaleren.

Door eerder met de huurder tot afspraken te komen kunnen sociale problemen en bijvoorbeeld huisuitzetting worden voorkomen. Wethouder Johan Kruithof: “Ik ben ontzettend blij met deze samenwerkingsovereenkomst met Ons Huis, De Goede Woning, de Woonmensen, Sprengenland Wonen en Mooiland.”

Kruithof vervolgt: “Huurders met huurachterstanden kunnen heel snel afglijden en in de problemen raken. Niet iedereen trekt op tijd bij de Stadsbank aan de bel. Het is positief dat wij de onderlinge samenwerking met de corporaties op dit punt verbeteren.”

Op basis van de samenwerkingsovereenkomst hebben de partijen nadere afspraken gemaakt over de concrete aanpak van huurders met huurachterstanden. De doelen daarbij zijn:

  • vroegtijdige signalering van schulden
  • voorkomen van sociale problemen als gevolg van de schulden
  • betrokken huurders zelf voor de oplossing te laten kiezen, waarbij de oplossing niet vrijblijvend is
  • gedwongen ontruimingen voorkomen

Uitgangspunt is dat de huurder met schulden wel zelf aan het stuur blijft. Hij of zij houdt zelf de woningcorporatie op de hoogte wanneer hij of zij voor het eerst bij de Stadsbank is geweest. Daarna wordt de woningcorporatie op de hoogte gehouden door de huurder van de stappen in hun proces.