Tekstgrootte:

Jongeren oefenen zelfstandig wonen

25/03/2014

Apeldoornse jongeren met een (licht) verstandelijke beperking in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, kunnen dit voorjaar oefenen met zelfstandig wonen. Het gaat om jongeren zonder woonindicatie die nog thuis wonen. Zij kunnen deelnemen aan het project Woonproof 2.0 van wooncorporatie De Goede Woning en MEE Veluwe.

Het project start begin mei met een aantal bijeenkomsten waarin de jongeren informatie krijgen over onderwerpen als overleggen, planning, geld en praktische woonzaken zoals koken en wassen. Ook komen er gastdocenten langs van onder meer de wooncorporatie, de Stadsbank en de brandweer. Na deze voorbereidende lessen gaan de jongeren in juni vier dagen zelfstandig wonen in een door De Goede Woning beschikbaar gestelde woning. Dit doen ze met z’n drieën tegelijk zodat ze goed kunnen oefenen met het maken van afspraken en het verdelen van taken. Deelnemers krijgen van De Goede Woning leefgeld op basis van de NIBUD norm. Hier kunnen ze tijdens de woonweek boodschappen mee doen.

De aanleiding van dit project is dat is gebleken dat jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking meer dan gemiddeld problemen ervaren in hun woonsituatie, omdat zij snel geneigd zijn het 'op jezelf wonen' te onderschatten. In 2013 hebben leerlingen van een Apeldoornse praktijkschool aan het project meegedaan. Zij gaven in de evaluatie aan door Woonproof een beter beeld te hebben gekregen bij wat het inhoudt om op jezelf te wonen.

Meer informatie en aanmelden

Jongeren die geïnteresseerd zijn in deelname aan Woonproof 2.0 kunnen contact opnemen met MEE Veluwe via T: 055 – 526 92 00 of E: info@meeveluwe.nl Er zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden aan dit project. Wel is het verplicht om een WA-verzekering te hebben.