Tekstgrootte:

Huurstijging per 1 juli in meeste gevallen beperkt tot inflatiepercentage

03/06/2019

De meeste huurders zien hun huur per 1 juli stijgen met het inflatiepercentage van 1,6 procent, blijkt maandag uit een enquête van de koepelorganisaties van woningcorporaties Aedes. Vorig jaar lag de huurverhoging nog iets boven de inflatie.

Bijna een op de vijf woningcorporaties verhoogt de huur met iets meer dan het inflatiepercentage, terwijl 40 procent kiest voor een huurstijging die daaronder ligt.

Een kwart van de corporaties heeft huren bevroren of verlaagd voor huurders die relatief duur wonen. Eind vorig jaar bedroeg de gemiddelde huur bij een corporatiewoning 538 euro per maand.

Woningcorporaties hebben eind 2018 met de Woonbond een akkoord gesloten om de huren betaalbaar te houden. Het uitgangspunt is dat de huren met maximaal het inflatiepercentage stijgen.

Als er lokaal meer geld nodig is voor investeringen, kan de corporatie met de huurdersorganisatie en de gemeente afspreken de huren met maximaal 1 procentpunt extra te verhogen.

Het Sociaal Huurakkoord gaat in 2020 in, maar volgens Aedes laten de cijfers zien dat corporaties de nieuwe uitgangspunten al hanteren.