Tekstgrootte:

Corporaties helpen senioren aan geschikte woonruimte

11/02/2014

De Apeldoornse woningcorporaties De Goede Woning, Ons Huis en de Woonmensen slaan ook dit jaar de handen ineen om passende woonruimte te zoeken voor senioren. Het project ‘kleiner wonen’ leverde de afgelopen jaren al de nodige verhuisbewegingen op en wordt nu verlengd tot 1 januari 2016 om nog meer mensen aan geschikte woonruimte te helpen.

Marloes Siero van de Woonmensen: “Veel senioren in grote eengezinswoningen willen graag verhuizen naar een kleinere woning. Ze hebben dan minder onderhoud aan huis en tuin en ook de energierekening valt meestal lager uit. Toch vinden ze de stap om te verhuizen vaak te groot omdat ze opzien tegen het gedoe of de kosten. Met dit project helpen we mensen en kunnen ze zelfs korting krijgen op de nieuwe huurprijs.”

Volgens Emma Gossink van Ons Huis snijdt het mes aan twee kanten: “Senioren die kleiner gaan wonen, laten een gezinswoning achter die betrokken kan worden door een gezin. Als dit gezin op hun beurt een starterswoning achterlaat, helpen we ook starters op de woningmarkt. Met dit project kunnen mensen dus wooncarrière maken.” De Goede Woning heeft al veel huurders begeleid naar een gelijkvloerse seniorenwoning. Achteraf zeggen ze allemaal: “Dit hadden we echt veel eerder moeten doen!”

De corporaties hebben wel een aantal voorwaarden waar belangstellenden aan moeten voldoen. Zo is er een leeftijdsgrens van minimaal 55 (dit was eerst 65) en moet men bij verhuizing een eengezinswoning achterlaten in de sociale huur. Ook een inschrijving bij Woonkeus-Stedendriehoek is noodzakelijk.

Via de websites van de drie corporaties kunnen geïnteresseerden zich vrijblijvend aanmelden.